Den magiske teknologi og spørgsmålet om, hvordan vi anvender den

Den berømte sci-fi-forfatter Arthur C. Clarke (1917-2008) sagde engang, at “enhver tilstrækkelig avanceret teknologi er umulig at skelne fra magi.” I vore dage er der bestemt stadig masser af sandhed i hans ord. Vi kan tale med vores huse, og vores huse (eller i det mindste Alexa, Amazons virtuelle assistent) svarer, vi kan køre i biler, der kører selv, og det er blevet helt almindeligt at undre sig over, hvornår ens job vil blive overtaget af en maskine, der kan tænke selv, en robot eller begge dele. Selvfølgelig er der stadig begrænsninger, teleportation eksisterer (endnu) ikke, til stor ærgrelse for alle os, der arbejder internationalt, og der er stadig ikke opfundet en kur mod dumhed. Alligevel er vi tættere på end nogensinde, at teknologien bliver til magi.

Nu er spørgsmålet, hvor godt og effektivt vi anvender teknologien. Som Spider-Man har lært os, “med stor magt kommer stort ansvar”. Kraften i de teknologier, vi anvender, eller står over for at skulle anvende, er enorm. Som en anden troldmands elev med masser af magiske kræfter, men med ringe forståelse for, hvad de kan udløse, står vi med et akut behov for modenhed og overvejelse. Uden en moden reflekteren over teknologiens mange muligheder vil vores mange fantastiske teknologier ikke være nok til at modvirke de foruroligende problemstillinger, som plager vores klode i dag. Og som sandsynligvis også vil gøre det i morgen.

På globalt plan befinder vi os i en regulær, eksistentiel krise. Det være sig, hvad enten det er spørgsmålet om alderdom, store migrationer, plastikfyldte oceaner eller en truende klimakatastrofe. Teknologi vil være yderst vigtig for at hjælpe os med at løse disse enorme udfordringer, men kan ikke gøre det alene. Det, vi har brug for nu, er en langt dybere samfundsmæssig diskussion om, hvordan vi anvender teknologi, hvordan vi styrer teknologien og om, hvordan vi kan skabe de slags organisationer og institutioner, der kan konvertere teknologiens store kraft til ansvarlige og effektive engagementer i de spørgsmål, der optager os alle.

Så ja, teknologien er magisk, men det alene er ikke nok. Vi er nødt til at blive bedre til at anvende de magiske, kloge, teknologiske produkter vi har i dag, frem for at blive til over-ivrige lærlinge. Så vil selv de største udfordringer begynde at se løselige ud.

Leave a Reply

avatar